Ενσυναι

Ενσυναίσθηση και εκπαίδευση

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι αν κάποιος δεν είναι καλά, σωματικά και ψυχολογικά, δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της μάθησης;

Μήπως θα έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τη διδασκαλία και να αρχίσουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με την ευημερία και την καλλιέργεια ενσυναίσθησης των μαθητών μας;

Θα αναρωτηθεί κάποιος αν είναι τελικά σημαντικό να «διδάσκεται» η ενσυναίσθηση και η ευημερία στα σχολεία. Κι όμως, κάτι τέτοιο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να μπορούν να συζητήσουν για τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους, να μάθουν να διαπραγματεύονται, να συμβιβάζονται, να διεκδικούν. Άλλωστε, το σχολείο οφείλει να είναι η μικρογραφία της κοινωνίας, το πρώτο στάδιο που θα περάσουν τα παιδιά, ώστε να επιβιώσουν στον πραγματικό κόσμο, όταν μεγαλώσουν.

Η καλή ψυχολογική κατάσταση αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Το παιδί μπορεί να εκφραστεί με μεγαλύτερη σιγουριά, είναι ικανό να εξηγήσει τους προβληματισμούς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει κατά τη διαδικασία της μάθησης και καλλιεργεί δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Το σχολείο πρέπει να περιβάλλει τον μαθητή, να δείχνει για ποιο λόγο είναι ο καθένας σημαντικός και πώς να είναι κάποιος υπεύθυνος. Πρέπει να αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, να διδάσκει συμπόνια κι ενσυναίσθηση, να καλλιεργεί τις κοινωνικές δεξιότητες, τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα παιδιά, από μικρή κιόλας ηλικία, είναι καλό να κατανοήσουν τι είναι αυτό που μας κάνει διαφορετικούς και ότι δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα, αν είμαστε διαφορετικοί. Κατανοώντας τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας όσο και των άλλων, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις, να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και να βελτιώσουμε την κοινωνία, όπου ζούμε.

Ο δάσκαλος, αλλά και ο γονέας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τέτοια θέματα, εντάσσοντάς τα στο πρόγραμμα σπουδών (σε μαθήματα, όπως η Ξένη Γλώσσα, η Ιστορία, η Βιολογία κ.ά.), αλλά και στις συζητήσεις μέσα στην οικογένεια, με αφορμή κάποια ταινία ή ένα θεατρικό έργο.

Η καλλιέργεια των παιδιών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας είναι τόσo σημαντική όσο και τα υπόλοιπα μαθήματα του σχολείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της hyphen SA φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με διάφορα θέματα και μέσα από τα STEAM projects ενθαρρύνουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να αναπτύξουν δεξιότητες, τις οποίες θα έχουν συμμάχους σε όλη τη μαθησιακή τους πορεία.

της Δώρας Παπαπαναγιώτου, Senior Educational Consultant, hyphen SA

 

Copyright © 2016 hyphen SA
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή χρήση μέρους ή όλου χωρίς την έγγραφη άδεια της hyphen SA.


LEAVE A COMMENT